Sant Gregori – Barri antic

Sant Gregori Nucli Antic

Esmentada l’any 882, la construcció és romànica, del S.XI i va ser objecte de reformes entre els S. XVI i XVIII. Església d’una nau, creuer de grans dimensions i capçalera amb tres absis, dels quals se’n conserven dos, amb decoració d’arquets llombards a l’exterior.

Al segle XVI s’hi construí el cor, i al XVII les capelles del Roser i del Sant Crist, a més del campanar, sobre el creuer, de torre de planta quadrada de dos nivells i coronament piramidal.

Al segle XVIII es construí la sagristia i s’allargà l’edifici per ponent, amb la construcció de les noves capelles del Sagrat Cor i de Sant Andreu, el comunidor i la façana actual. Durant les restauracions interiors de l’any 1984 s’hi van trobar tres lipsanoteques de fusta amb relíquies i documents dels segles XI a XIV, entre els quals les actes de consagració de l’església.

Darrera, hi ha una creu de terme gòtica, del segle XV, destruïda l’any 1936 i reconstruïda posteriorment. L’any 1998 es va restaurar l’exterior de l’església. Des de l’any 1971 fa quasi totes les funcions parroquials la nova església dedicada a Santa Maria ubicada al mig del nucli urbà.

Municipi:   Sant Gregori
Tipus:   Església
Adreça:   Veïnat de l’església. A 1 km a l’oest del nucli urbà.
Visita i horari:           Accés lliure a l’exterior. Oberta en hores de culte. Diumenges a les 8.45 del matí

 

Font: valldellemena.cat

Fotografia: © viurebe.cat