Sant Aniol de Finestres

Sant Aniol de Finestres

A l’alta vall del Llémena, Sant Aniol de Finestres és un racó apaivagant, on el visitant gaudeix de la bellesa natural que ofereix tot l’entorn. Els documents més antics que referien l’església daten de l’any 979. Tot i que no es descarta el seu origen preromànic. De planta quadrada, té un finestral a cada banda.

L’absis és circumdat d’arcuacions llombardes i lesenes. El campanar s’alça a la part lateral del frontispici, acabat en piràmide. L’interior consta de nau central i laterals que connecten amb la central mitjançant grans arcades. Les successives reformes del temple van fer desaparèixer els vestigis romànics i tan sols quedaven de manifest en l’àbsida, segle XI.

Des del nucli de Sant Aniol neixen vàries rutes per anar fins al Santuari de Santa Maria de Finestres, ubicat damunt la serralada que separa la vall de Mieres, Hostoles, Les Medes i Llémena, a 880m d’altitud. És un temple d’una sola nau, amb campanar d’espadanya de dues obertures, una de les quals conserva la campana de 1840 apadrinada pels Rocafiguera. Els terratrèmols del segle XV van malmetre la seva estructura. El santuari serva el ressó de les guerres carlines.

Municipi:   Sant Aniol de Finestres
Tipus:   Església
Adreça:   Poble de Sant Aniol de Finestres
Visita i horari:           Oberta en hores de culte el diumenge a les 10 del matí. Festa major l’1 de maig.

Font: valldellemena.cat

Fotografia: © viurebe.cat