RocaCorba

Del castell de Rocacorba, un veritable castell roquer, actualment se’n poden veure escasses restes de murs reaprofitats i algun tram de talús assentat sobre la roca, sota les construccions del santuari. El castell, esmentat el 1130, fou centre d’una baronia a principis del segle XV, prengué part en la Guerra dels Remences i, tot seguit, en passar els senyors a residir al mas Serralta, començà el seu declivi i enrunament, que culminà amb la construcció de l’actual santuari dela Marede Déu de Rocacorba, al segle XVIII, sobre l’antiga església de Santa Maria de Rocacorba. Destruïda pel terratrèmol de 1428, l’església fou reconstruïda en diverses fases.

Aquest és un edifici d’una nau, amb absis quadrangular, una capella lateral i campanar de torre de planta quadrangular i coberta piramidal. Davant la façana, molt senzilla i en la qual es port veure un rosetó, hi ha un petit porxo, que protegeix la porta principal, adovellada de mig punt. Dins, hi ha una còpia moderna de la imatge de la Mare de Déu de Rocacorba, una obra gòtica que es conserva al Museu d’Art de Girona. Arran d’unes restauracions es va descobrir l’absis semicircular de l’antiga església romànica, del segle XIII, sota el subsòl de l’actual. Adossada al santuari hi ha una hostatgeria, actualment tancada.

Municipi:   Canet d’Adri
Tipus:   Santuari
Adreça:   S’hi accedeix des de les pistes forestals de Canet per Adri i Biert.
Visita i horari:                       Església oberta en ocasió d’actes de culte esporàdics. Romeria el dilluns de pasqua florida i aplec el 15 d’agost.

Font: valldellemena.cat

Fotografia: © viurebe.cat