Llorà

L’església de Sant Pere de Llorà és un dels monuments més destacats de la Vall. Esmentada l’any 1058, recents excavacions arqueològiques han descobert que l’església està construïda sobre un edifici anterior que es podria remuntar al s.IX. La construcció romànica, del s.XI, fou objecte de diverses reformes als s.XVII i XVIII, i es conserva força bé. L’edifici romànic és d’una nau amb un absis semicircular i dues petites absidioles laterals, descobertes recentment.

Cal esmentar les restauracions recents de l’església de Sant Pere de Llorà que han descobert restes de pintures romàniques a la part baixa de l’absis i de les absidioles, i que mostren cortinatges, medallons amb animals reals i fantàstics i els peus d’una figura humana.

De Llorà surt un itinerari per descobrir el volcà de la Banya del Boc, al Pla de Sant Joan. Aquest volcà és un dels millors exponents del vulcanisme quaternari català existent fora de la zona volcànica de la Garrotxa. El cràter mesura 1300 per 860 m i té una fondària de 100 m. Aquest espai és d’una gran singularitat geològica, constituït per un con volcànic obert sobre la vall de Llémena i una àmplia colada de lava basàltica que va donar lloc a la plana de Sant Joan.

Municipi: Sant Martí de Llémena
Tipus: Església
Adreça: Nucli de Llorà, al costat de la carretera GI-531 direcció a Les Planes d’Hostoles. km. 12,5
Visita i horari:             Oberta en hores de culte. Misses el 2n i 4t diumenge de cada mes a les 11h.

Font: valldellemena.cat

Fotografia: © xaviergirones.eu